Boomar solelen nu?
Solelkommissionens Almedalsseminarium ”Solelskatten försvinner – boomar solelen nu?” gav svar. Mest positiva.
– Det är roligt att jobba med solel nu. Det blev ett bra seminarium och det känns som om politiken jobbar åt samma håll, sa arrangören Johan Öhnell efteråt
Men huruvida solelen boomar nu fick egentligen inget konkret svar. Å andra sidan andades hela seminariet om vilka möjligheter, och problem, som finns i framtiden. Och hela förutsättningen för alla frågor och svar handlade om vad som händer när solelsdelen växer. Så visst lär det bli en boom.
– Jag är säker på solelen kommer att växa till en andel av tio procent av all elproduktion i landet inom tio, femton år, lovade Solelkommissionens grundare och Solkompaniets ordförande Johan Öhnell.
Representanter från fyra stora aktörer inom fastighetsbranschen, Vasakronan, HSB, Akademiska hus och JM berättade om vad de nya skattereglerna innebär för dem, och två riksdagsledamöter var med för att lyssna och förklara.
– Avskaffandet av solelskatten var viktig för oss. Alla våra projekt ska löna sig rent ekonomiskt och nu blir det lönsamt med solel. Vi har dessutom tagit ett beslut om att alla våra nya projekt ska vi bygga med solceller, förklarade JM:s Per Löfgren.
HSB:s miljöchef Magnus Ulaner och Akademiska Hus Johan Tjernström höll med om att att skattens avskaffande skapat en stark framtidstro, men Tjernström tog upp ett aber:
– Det har skapats ett ganska stort administrativt problem för oss större aktörer, och det är att vi måste deklarera all vår solel på ett nytt och, som vi ser det onödigt krångligt och tidsödande sätt. Sen gör det inget om det blir en fortsättning efter 2019, i någon form, för det investeringsstöd vi nu har för att bygga med solceller.
– Diskussionen om skatten låg som en våt filt och störde. Men nu ser vi att det tar fart. Det vi skulle önska är att det också blir skattefritt med egenägd solel, oavsett var man bor, sa HSB:s Magnus Ulaner.
Anna Denell, hållbarhetschef på Vasakronan, och dessutom moderator på seminariet, flikade in:
– Det känns som om en fråga inte får glömmas bort: begränsningen för hur stort man får bygga. Begränsningen är säkert tillräckligt just nu, men när det blir ordentlig fart kommer det inte att räcka. Snart är det inte bara tak, utan också fasader som gäller. Jag tror att den begränsningen kan bli hämmande. Där måste vi jobba hårdare.
Efter en stund kom också de energipolitiska experterna riksdagspolitikerna Isak From (S) och Rickard Nordin (C) in i debatten och de både lovade att se över saker och var dessutom ärliga och roliga i många svar.
– Tycker nog att regeringen gjort en del bra saker, även om det är bekymmersamt med solelskatten. När det finns en skatt så finns det möjlighet att höja den. Bättre att inte ha någon alls. Vi är emot skatter där man producerar själv för egen konsumtion. Men att det inte går att få ta el från grannens tak, om det är bättre för solel, är absurt, sa Centerns riksdagsledamot Rickard Nordin.
– De andra energiproducenterna är inte oviktiga, sa Isak From (S), med ett snett leende och visade vad alla i den fullsatta konferenssalen känner till, att energifrågorna innebär ett gediget lobbyarbete med och mot andra producenter. Och Centerpartiet är också bra, de kommer med strålande idéer i opposition. Men där kan de stanna, skämtade Isak.
Rickard Nordin förklarade också att det behövs ännu fler lobbyister, inte bara Solelkommissionen, för att jobba mot riksdag och regering. Och inte minst mot EU.
– Det kan komma beslut från EU som kan hämma utvecklingen. Och någon sa att Sverige är bäst på att ta till sig EU:s beslut, och sedan tolka dem till sin egen nackdel. Kanske borde göra som Finland ibland.
Solelskommissionens grundare och Solelkompaniets vd Johan Öhnell menade dock att det borde vara ett övergående problem med administrationen av solelskatten, och att det främst drabbar de stora aktörerna. Ett problem som lätt borde gå att lösa och att man trots allt måste vara nöjda med att solelproducenterna nu är med i samma gäng, och ingår i samma regelverk som de andra elproducenterna.
– Vi har kommit långt på de här två åren. Regelverket var tidigare ett problem, men är det inte längre och nu finns begreppet solel på riktigt i regelverken. Bygger man nu kommer det bli kvar för all framtid. Den del vi ska arbeta hårt med nu, och som det känns som vi kan nå framgång med, är att få flytta el. Det lovar jag att jobba stenhårt med.
Text: Jalmar Carlson Foto: Magnus Grimstedt